неділя, 8 вересня 2024 р.

Книжкова поличка «Дивосвіт Олександра Довженка»

 


«Я митець. Я хочу прославити свою Батьківщину і свій народ у мистецтві. Цій справі я прагну віддати всі свої творчі сили і свій час. Це є змістом і сенсом мого життя».
О. Довженко



 Серед  найвидатніших постатей в історії української культури особливе місце належить Олександрові Довженку. Він письменник і кінорежисер, художник і політик, великий патріот свого народу.

10 вересня 2024 року виповнюється 130 років від дня його народження.


 Олександр Довженко відомий як один із засновників українського національного кінематографа. Його фільми відзначаються новаторським стилем, поетичною мовою та глибоким психологізмом.

Довженко також був талановитим письменником, автором повістей, оповідань, кіносценаріїв та щоденників.

У своїх творах Довженко змальовував долю українського народу: смерть і народження нового життя, кохання й працю, колективізацію, події громадянської війни. Перебуваючи на фронтах Великої Вітчизняної війни працював воєнним кореспондентом, писав статті, памфлети, новели; виступав на радіо, брав участь в антифашистських мітингах.

Епосом війни називають кіноповість Довженка «Україна в огні», яку митець писав упродовж 1941–1943 років. А кіноповість «Зачарована Десна» сам митець назвав «автобіографічним оповіданням». Відомим твором є й «Щоденник» письменника. На основі реальних подій написані оповідання «Воля до життя» та «Ніч перед боєм». їх актуальність не втрачається і в наш час. 

З  нагоди ювілея письменника у відділі абонемента розгорнуто книжкову поличку «Дивосвіт Олександра Довженка».

Виставка представлена двома розділами. В розділі  «Неосяжний світ Довженка» ви зможете знайти його художні твори, кіноповісті, оповідання та щоденники. В другому розділі «Видатний митець, мислитель і поет» представлено літературознавчі статті та монографії науковців, які розкривають світоглядно-філософські погляди геніального українського кіномитця та письменника, також широко розглядаються питання формування самобутнього таланту Олександра Довженка, особливості зв’язків його творчості  з народним мистецтвом.

 Запрошуємо вас відвідати виставку, яка діятиме до16 вересня.

Книжкову поличку підготувала провідна бібліотекарка відділу абонемента Світлана Федорова.

Немає коментарів:

Дописати коментар