середу, 25 березня 2020 р.

ОГЛЯД ЛІТЕРАТУРИ "ТОП 7 КНИГ ПРО ВІЙНУ НА СХОДІ УКРАЇНИ" ВІД СВІТЛАНИ ФЕДОРОВОЇ

Війна на Сході Україні точиться вже 6 років. За цей час в українській літературі сформувався цілий пласт військової прози. Вийшла друком досить велика кількість різноманітних видань, серед яких важливе місце займають  як твори відомих українських письменників, так і  військових – безпосередніх учасників  війни. Зважаючи на вагомість цієї теми, наша колега Світлана Федорова підготувала тематичний огляд книг «ТОП 7 КНИГ ПРО ВІЙНУ НА СХОДІ УКРАЇНИ». Огляд включає інформацію про книги, що є у фонді відділу абонемента та посилання на їх онлайн-версії. Це дозволить читачам нашого блогу не чекати закінчення карантину, а читати їх вже сьогодні.


Для тих хто хоче дізнатися про сучасний стан  української воєнної  літератури, її жанрову різноманітність та найцікавіших авторів радимо прочитати статтю Олександра Мимрука «Від окопів до мелодрами: якою буває українська  воєнна проза».

Мимрук О. Від окопів до мелодрами: якою буває українська воєнна проза. Читомо: культура читання і мистецтвокниговидання : веб-портал. URL:  http://www.chytomo.com/vid-okopiv-do-melodramy-iakoiu-buvaie-ukrainska-voienna-proza/ (дата звернення 25.03.2020).

Стаття написана за матеріалами лекції Марини Рябченко про  сучасну українську воєнну прозу. Лекторка  викладає в Інституті філології Університету Шевченка з 2010-го року. Кандидатка філологічних наук, яка вже півтора роки вивчає літературу, пов’язану з теперішньою війною на Сході України.
  •  До нашої «топ-семірки» увійшла книга Маргарити Довгань «Шпитальні нотатки. Лютий 2015 р. – березень 2018 р.»


821(477)
Д 58
Довгань, Маргарита Костянтинівна. Шпитальні нотатки. Лютий 2015 р. - березень 2018 р. [Текст] / М. К. Довгань. - К. : КЛІО, 2018. - 288 с. : іл. - 1000 экз. - ISBN 978-617-7023-73-8 : 113.40 грн.

Маргарита Довгань - журналіст-шісдесятник та культурний діяч. Вона близька людина в колі родини Василя Стуса, приятелювала і співпрацювала з В'ячеславом Чорноволом, дружила з Іваном і Надією Світличними та іншими тепер вже легендарними особистостями.Ще в часи Другої світової війни юна Рита відвідувала госпіталі з пораненими солдатами та надавала їм допомогу. Тож не дивно, що вона прийшла на допомогу нашим бійцям, які зазнали поранень у боротьбі за незалежність України; підтримувала і підтримує їх не лише матеріально, а приносить книжки, читає вірші та вислуховує їхні історії. Саме ці сповіді, героїчні історії учасників АТО, записані Маргаритою Довгань упродовж лютого2016 р. - березня 2018 р. в час відвідин воїнів у Київському військовому шпиталі, і стали основою для «Шпитальних нотатків», що частково спочатку були опубліковані на сторінках газети «Слово Просвіти», а в 2018 році видані київським видавництвом «Кліо». Видання вміщує героїчні історії учасників АТО. Їх записала журналіст-шістдесятник і культурний діяч Маргарита Довгань, упродовж лютого 2015 р. – березня 2018 р. відвідуючи воїнів у Київському військовому шпиталі. Книжка знайомить з нашими захисниками і є документом української історії. Це крик-протест проти безуму війни, свідчення дивовижної витримки українського народу, яка дає можливість щоразу відроджуватися, знов і знов укріплюватися духом і плоттю в ім’я життя.
Тож по закінченню карантину  вас до відділу абонемента залу Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Котляревського для  ознайомлення книгою Маргарити Довгань «Шпитальні нотатки. Лютий 2015 р. - березень 2018 р.».

  • Наступна книга, яку ми радимо вам прочитати увійшла до короткого спису «Книга року BBC 2017» . Роман Сергія Жадана «Інтернат» - це своєрідний роман-подорож.

821(477)
Ж 15
Жадан, Сергій Вікторович. Інтернат [Текст] : роман / С. В. Жадан. - Чернівці : Meridian Czernowitz, 2017. - 336 с. - 20000 экз. - ISBN 978-966-97679-0-5 : 114.15 грн., 110.00 грн.

Події, описані у романіі, тривають три доби. За цей час головний герой, місцевий вчитель української мови, здійснює подорож через блокпости, розбомблені будинки і переповнені вокзали, щоб врятувати племінника.

Пропонуємо прочитати роман Сергія Жадана «Інтернат» http:/онлайн (мова  російська).


  • Події війни на Сході України назавжди увійшли в нашу історію. Деякі з них стали легендарними. Одна з таких подій – оборона Донецького аеропорту.   Вона стала символом незламності та мужності українських військових і тривала 242 дні: з 26 травня 2014 року по 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики та волонтери протистояли навалі російських окупаційних військ та проросійським бойовикам, затято відстоюючи малесенький клаптик української землі. Ці героїчні і легендарні події описані в романі американського військового кореспондента  Сергія Лойка.


821
Л 72
Лойко, Сергій Леонідович. Аеропорт [Текст] : головна книга про війну, якої не повинно було бути, і про героїв, які хотіли жити, але вмирали : роман : пер. з рос. / С. Л. Лойко. - Нова доп. ред. - К. : Брайт Стар Паблішинг, 2016. - 374 с. : іл. - 5000 экз. - ISBN 978-966-2665-93-2 : 50.48 грн.

Книга вийшла 3 вересня 2015 року в київському видавництві «Брайт Стар Паблішинг» російською мовою. Одночасно з російським оригіналом з'явився також і переклад українською зроблений Ольгою Гончар; у планах видавців перекласти та видати книгу повністю англійською мовою та окремі розділи німецькою.

Пропонуємо вам послухати аудіокнигу Сергія Лойка «Аеропорт».



  • Ще одна книга, на яку ми звертаємо вашу увагу не є художньою. Це військові щоденники написані оборонцями Савур-могили – місця сакрального для кожного українця.


355
М 89
Музика, Максим Іванович. Савур-Могила. Військові щоденники [Текст] : пер. з рос. / М. І. Музика, А. М. Пальваль, П. Г. Потєхін. - К. : Довженко Букс, 2019. - 316 с. : іл. - 3000 экз. – ISBN 978-617-7463-34-3 : 100.00 грн.

Ця книга не стільки про місця, скільки про людей і серпневі події 2014 року. Як промінь ліхтарика, кинутий у темряву, авторська свідомість вихопила обличчя, дії та враження. І, пропустивши крізь призму власного досвіду і світогляду, перетворила на текст. Багато суб’єктивного, мало пафосу, напевно, є неточності, пов’язані з особистим сприйняттям подій і властивостями пам’яті. Але це спроба передати все саме так, як запам’яталося. Спершу автори писали тексти для себе, щоб зрозуміти, щоб не забути, щоб перетравити отриманий досвід. Бо існують речі, які не можна довго тримати в собі. Спека, втома, обличчя побратимів. Розуміння того, що завтра може не настати. Пил і піт. Це і є війна. Вона завжди поруч.
Книгу Максима Музики «Савур-Могила. Військові щоденники» можна  прочитати  онлайн (мова  російська).

  • У серпні 2014 року вся Україна почула про Іловайськ або Іловайський котел. 29 серпня 2014 року відбувся вивід військ Збройних Сил України з-під Іловайська так званим «зеленим коридором». Який дав зелене світло проросійським бойовикам розстріляти українських бійців. За офіційними даними, під час виходу загинуло 368 бійців, 429 отримало поранення, 300 потрапило в полон. Досі 18 бійців вважаються зниклими безвісти. Цим трагічним подіям присвячена книга Євгена Положія «Іловайськ».


84(4=УКР)6
П 52

Положій, Євген Вікторович. Іловайськ [Текст] : розповіді про справжніх людей / Є. В. Положій. - Х. : Фоліо, 2016. - 382 с. - 5015 экз. - ISBN 978-966-03-7358-7 : 85.00 грн.


 «Іловайськ» — книга про мужність, неймовірний героїзм і людяність українських солдат і офіцерів, бійців добровольчих батальйонів, батальйонів тероборони, всіх тих, хто опинився в кінці серпня 2014 року в «Іловайському котлі», що став найбільшою поразкою української армії в ході війни на сході. Це чесна книга про війну, яка, як відомо, нікого ще не зробила краще, натомість, серед крові, вогню та заліза люди залишаються людьми.
Автор почув історії близька сотні учасників Іловайської трагедії, книга побудована на реальних подіях. Тим не менше, просимо вважати всі збіги імен, прізвищ та позивних випадковими.

Читайте книгу Євгена Положія «Іловайськ» онлайн.

  •   Як мають писатися книги про війну? З акцентом на солдата цієї війни? На людей, долі яких вона роздробила? Дивитися на неї зі сторони чи зсередини? Бути беземоційним спостерігачем чи виразно, до останньої крапки підтримувати якусь сторону? Писати зсередини воєнного пекла чи ззовні? Спостерігати за людиною чи за народом? Намагатися розібратися в причинах чи описувати наслідки? Чи просто писати те, що бачиш і відчуваєш, писати про те, що переживаєш і в чому перебуваєш зараз, от просто тут і тепер? Артем Чех, схоже, вибирає останнє. Збірка його короткої прози «Точка нуль» – це щоденникові записи мобілізованого киянина, який занотовує все, що бачить, і пропускає все це через себе. Він не герой, не Ребмо, готовий косити ворогів пачками, і не ідеал, він звичайна людина, зі своїми страхами, тривогами, надіями і сумнівами. Він знає, що так, як раніше, вже не буде, знає, що тепер настає інша реальність і для нього, і для його дружини, і для всіх, хто їде разом з ним в учебку, на полігон, на Схід, до точки нуль…


821(477)
Ч-56
Чех, Артем. Точка нуль [Текст] : збірка есеїв / А. Чех. - Х. : Віват, 2017. - 224 с. - 2100 экз. - ISBN 978-617-690-938-5 : 77.80 грн.







  •  Полтавські автори  також не стоять осторонь сучасних літературних тенденцій, вони  успішно працюють жанрі воєнної проз. Пропонуємо вашій увазі  книгу Ганни Волкової  «Якби не війна».

  
821(477.53)
В 67
Волкова, Ганна. Якби не війна... [Текст] / Г. В. Волкова. - Полтава : Полтавський літератор, 2017. - 261 с. : фот. - 300 экз. –ISBN 978-966-192-059-9 : 109.33 грн.

Книга Ганни Волкової «Якби не війна…» здобула друге місце в номінації «Краще прозаїчне видання» (конкурс «Краща книга Полтавщини - 2017».
Авторка книги Ганна Волкова – полтавська журналістка, регіональний власний кореспондент всеукраїнської газети «Факти і коментарі», де вона працює 17 років. Книга написана за матеріалами власних публікацій Ганни Волкової на шпальтах видання.
Книга складається з 14 тематичних блоків, які містять 39 історій людей, чиє життя навіки змінила війна. Герої оповідань – реальні люди, з якими відбувалися реальні події.

Немає коментарів:

Дописати коментар