четвер, 2 квітня 2020 р.

ГАНС КРІСТІАН АНДЕРСЕН: СУМНИИЙ КАЗКАР

МУЛЬТИМЕДІЙНИЙ ОГЛЯД  

(ДО 125-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ Г. К. АНДЕРСЕНА ТА ДО МІЖНАРОДНОГО ДНЯ ДИТЯЧОЇ КНИГИ)


«Землю прикрашає казка – блискуче, найкраще в світі золото»
Г. К. Андерсен

Ганс Крістіан Андерсен – данський казкар, романіст, поет і драматург.
Його казки супроводжують нас з дитинства: Снігова Королева, Русалонька, Оле-Лукойє, Еліза та її брати, які перетворилися у диких лебедів та багато, багато інших.
Пам’ятаю, як в дитинстві мій тато читав мені казку про солдата та чарівне кресало. А потім був стійкий олов’яний солдатик, а потім ще і ще, майже кожного вечора, бо книжечка була таки товстенька. Пізніше, коли я підросла і час від часу вигадувалась історії (чи то для розваги, чи то для зиску), мій тато посміхався і говорив «Вигадуєш, як той Андерсен», як бачите, Ганс Крістіан Андерсен – один з найулюбленіших письменників мого дитинства.
Сьогодні гарна нагода згадати цього письменника, адже 2-го квітня йому виповнюється 215 років. На день народження данського казкаря припадає свято Міжнародного дня дитячої книги. Воно встановлене з ініціативи та за ухвалою Міжнародної ради дитячої книги і відзначається щорічно, розпочинаючи з 1967 року.
Письменник має цікаву біографію. Народившись у сімї чоботаря, Ганс Крістіан марив театром, але славу здобув не на театральних підмостках, а за письмовим столом. Погане знання граматики не завадило писати гарні тексти, а дітлахи, для яких були написані казки, вселяли в казкаря певні побоювання. Так само як і Микола Васильович Гоголь, Ганс Крістіан Андерсен боявся бути похованим заживо, а ще перестав писати коли втратив останнього зуба.
Пропонуємо переглянути невеликі відеосюжети, які розповідають про життєвий і творчий шлях великого казкаря.




І знову про мої улюблені книжечки….
Нібито  «дитячі казки» Ганса Крістіана Андерсена є предметом дослідження багатьох поважних літературознавців. У фонді відділу абонемента зберігається кілька досліджень, присвячених письменникові.

83.3(4Д)
Б 875


Брауде,Людмила ЮльевнаГанс Кристиан Андерсен [Текст] : книга для учащихся / Л. Ю. Брауде. - 3-е изд., дораб. - М. : Просвещение, 1987. - 139 с. : ил. + 4 л. ил. - (Биография писателя). - 200000 экз. - 0.30 грн.

 Є 1 примірник у фонді абонемента

Дивовижна біографія Андерсена - сина бідного ремісника, який став всесвітньо відомим письменником. Про його нелегку долю та про його прекрасні казки розповідає книга. Авторка багато років присвятив вивченню життя і творчості Андерсена і з великою любов'ю і теплотою розповідає про нього. Книга розрахована на учнів старших класів.

8И(Дат)
Г 80

Гренбек  Бо. Ханс Кристиан Андерсен: Жизнь. Творчество. Личность [Текст] : пер. с дат. / Б. Гренбек. - М. : Прогресс, 1979. - 237 с. : ил. - 100000 экз. - 1.40 грн.
  
Є 1 примірник у фонді абонемента

Праця Бо Грьонбека, яку ми пропонуємо нашим читачам, заслуговує  на особливу увагу - це перша (у всякому разі, перша у 20 столітті) книга датського дослідника про Андерсена. ЇЇ значення виходить за рамки чисто наукової або навіть літературної сфери: як будь-як явище, що відкриває нам якісь невідомі раніше грані духовної культури Данії і ширше - суспільної свідомості країни. Повний текст книги можна прочитати, перейшовши за цим посиланням (мова російська).

83.3(0)
У -74

Усі зарубіжні письменники[Текст] / Укл. О. Д. Міхільов. - Х. : Торсінг, 2005. - 384 с. - (Іду на урок). - 4000 экз. -ISBN 966-670-420-Х : 11.00 грн.

Книга містить відомості про всіх зарубіжних  письменників, твори яких вивчають у 5-11 класах, зокрема про життя і творчість Г. К. Андерсна.

Є 1 примірник у фонді абонемента

Чому така увага до казкаря? Можна дати стандартну відповідь - письменницька майстерність, але на мою думку, його казки – це «скринька з подвійним дном». Прочитані в дитинстві, вони переосмислюються в дорослому віці з точки зору надбаного життєвого досвіду. Пригадайте, кому з нас не траплялася надто тендітна «циганська голка», яка навіть в калюжі вважала себе витонченою пані? Хто з нас не відчував заздрість та зверхнє ставлення, як ніжна ромашка?
Тож читайте й перечитуйте казки Андерсена самостійно та разом зі своїми дітьми!
А ми, працівники абонемента, вам в цьому допоможемо, адже й в нашому «дорослому універсально-науковому» фонді знайшлося місце для його казок.

И(Дат)
А 65

Андерсен Ханс Кристиан. Сказки и истории [Текст] : в 2-х т. / Х. К. Андерсен ; пер. с дат. - Л. : Художественная литература, 1977 - .

Є 1 примірник у фонді абонемента




И( Дат)
А 65
Андерсен Ганс Крістіан.Казки [Текст] : пер. с дат. / Г. К. Андерсен. - К. : Молодь, 1955. - 210 с. : 9 a-il. - 6.30 крб.
                                                     Є 1 примірник у фонді абонемента


821
А 65
Андерсен, Ганс Християн. Снігова Королева [Текст] / Г. К. Андерсен. - Х. : Віват, 2018. - 64 с. : іл. - (Світ чарівних казок). - 3100 экз. - ISBN 978-966-942-469-3 : 105.00 грн.

Є 1 примірник у фонді абонемента





Всі ці книги можна взяти терміном на два тижні, але вже після закінчення карантину.
Для тих, кому вже зараз кортить прочитати чудові твори данського казкаря, пропонуємо переглянути сайт «Дерево казок».
Повернутися у дитинство (пригадайте, ви ще не вмієте читати, і жадібно ловите кожне слово матусі чи татуся, які читають ДЛЯ ВАС книгу) допоможе прослуховування чарівних історій, написаних Гансом Крістіаном Андерсеном. Ми підібрали для вас кілька аудіоказок.

Ганс Крістіан Андерсен "Ромашка". Читає Світлана Дмитренко.


Ганс Крістіан Андерсен "Циганська голка". Читає Світлана Дмитренко.



Ганс Крістіан Андерсен "Великий Клаус і Маленький Клаус". Читає Світлана Дмитренко.





Сподіваємося, що перегляд мультфільму «Стійкий олов’яний солдатик»(мова російська) зробить ваш вечір затишнішим.


З найкращими побажаннями, працівники відділу абонемента.

Немає коментарів:

Дописати коментар