пʼятниця, 29 вересня 2023 р.

Генрі Лайон Олді в Бібліотеці!

 Інформативною, цікавою, щирою, відвертою та неймовірно теплою була творча зустріч з письменниками-фантастами Дмитром Громовим та Олегом Ладиженським, які вже багато років працюють під колективним псевдонімом Генрі Лайон Олді.

Олді – приклад успішних письменників. Скажімо, наприклад, вже вийшло друком понад 270 їхніх книг (в тому числі в перекладах іншими мовами), а загалом наклад – близько двох мільйонів примірників, друкованих на українській, російській, польській, угорській, французькій, іспанській, естонській, литовській та інших мовах. 

Дмитро Громов та Олег Ладиженський нагороджені більш ніж трьома десятками міжнародних літературних премій. Назвемо лише кілька: 2006 р. – «Найкращі письменники-фантасти Європи», 2013 р. – Національна премія України з фантастики за роман «Онук Персея», відзнака «Золотий письменник України».

Дмитро Громов та Олег Ладиженський розповідали присутнім про перші кроки на літературній ниві; улюблених авторів, книги, які мали вплив на розвиток їхньої творчості; захоплення музикою та бойовими мистецтвами; цікаві історії з життя відомих людей; допомогу українцям, які постраждали від війни. Причому робили це настільки просто і доступно, органічно доповнюючи один одного, що глядачі в залі сиділи, затамувавши подих, щоб не пропустити жодного слова, жодної емоції…

В рамках творчої зустрічі відбулася презентація книги Генрі Лайона Олді «Янгол на ім’я Чуйка». В збірку увійшли нові оповідання та невеличка повість 2023 року Дмитра Громова та Олега Ладиженського, а також вірші Олега Ладиженського цього ж періоду.

У цих творах реальність воєнних буднів сплітається з містикою та фантастикою, трагедії людей – з надією, а жорстокі та екстремальні випробування – з людяністю й співчуттям. Герої оповідань Олді – здебільшого такі ж звичайні люди, як ми з вами. Старі та молоді, цивільні та військові – українці, яким випала доля жити у наші суворі часи. Але кожен з них має свій внутрішній стрижень, і кожен так чи інакше знаходить у собі сили протистояти агресії, злу та відчаю, які випали на долю нашої країни.

На зустріч із творцями незвіданих всесвітів прийшли справжні шанувальники фантастики та книг пригодницького жанру, які не тільки уважно слухали, а й ставили запитання, цікавлячись різними аспектами життя і творчості гостей заходу. 

Приємно, що до Бібліотеки познайомитися з відомими письменниками завітали студенти першого курсу НН Інституту культури і мистецтв Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, а також молодий киянин, який приїхав до Полтави спеціально на зустріч з Олді.

Наприкінці заходу звучали слова вдячності авторам за творчість, за подарований читачам неймовірний світ справжніх героїв, за мрії…

Захід підготувала і провела Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.









Немає коментарів:

Дописати коментар