четвер, 19 жовтня 2023 р.

Лекція «120 років українського модерна»

 Як завжди, швидко і непомітно пролетів час для слухачів лекції Артура Арояна «120 років українського модерна», яка відбулася 18 жовтня 2023 року у відділі абонемента.

Артур Ароян, відомий полтавський краєзнавець, архітектор, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва Луганського національного університету імені Тараса Шевченка, підготував надзвичайно змістовну і цікаву розповідь про один із унікальних стилів в мистецтві, який виник на початку минулого століття.

Датою народження українського модерну ми можемо вважати 1903 рік – саме тоді архітектор Василь Кричевський представив проєкт Полтавського губернського земства. Полтава стала першою віхою нового стилю. 

Кричевський – неймовірно обдарована, неймовірно талановита людина. Він заклав основні базиси  українського модерну. Опанас Сластіон, художник, теоретик і корифей українства, сформулював його основні принципи та сприяв поширенню стилю на території України. 

Де ще можна побачити подібні шестикутні вікна, які впускають світло з неба? У якій частині світу можна ще  милуватися цегляним оздобленням у формі полтавської мережки та вишивки з альбомів Олени Пчілки, вежами зі шпилями, які видно аж з іншого кінця  планети?

 Опанас Сластіон, Георгій Нарбут, Федір Кричевський творили шедеври світового рівня. Споглядаючи роботи знаних майстрів, відчуваєш надзвичайну силу – вони оживають, передають настрій, стан душі, історію… 

Український модерн – це потужне джерело, яке пробилося через заборони і дало усвідомлення української ідентичності в страшні часи ХХ століття. Український модерн – це архітектурна відповідь своєму часу, застигла в камені і дереві музика початку століття, це культурний слід і віха в розвитку українського мистецтва. Ті форми, ті сенси, які були закладені на початку ХХ століття, вони є, вони актуальні і в наш час, у чому могли переконатися уважні слухачі цікавої лекції. 

Модератор – Тетяна Гусар, завідувачка відділу абонемента.






Немає коментарів:

Дописати коментар