четвер, 26 вересня 2024 р.

Книжкова виставка-ім’я «Майстер різьбленого стилоса»

                    


 Дмитро Павличко – «…могутній дух, гордість наша – інакше не скажеш…»

                                                           Олесь Гончар

Дмитро Павличко – витончений лірик, борець за незалежну Україну, публіцист, перекладач, кіносценарист Дмитро Павличко. Але ж направду – його прізвище вже давно не потребує титулів. Він не просто творив, він впливав на свою епоху. 

Його поетичне слово вражає своєю глибиною, чуттєвістю і водночас національною свідомістю. Павличко не лише відобразив болючі теми своєї епохи, а й став голосом української ідентичності, виразником національного духу та боротьби за свободу.

Завдяки Дмитру Павличкові українському читачеві було повернуто творчість Богдана-Ігоря Антонича – 1967 року побачив світ однотомник поета «Пісня про незнищенність матерії» з блискучою передмовою Павличка. Важко переоцінити вплив, який мала ця книга Б. І. Антонича на всю молоду українську поезію останньої чверті минулого століття.

Чимало текстів, що вийшли з-під пера поета, стали піснями. Це і «Впали роси на покоси», і «Явір і яворина», і «Долиною туман тече», і «Два кольори».

Перу Дмитра Павличка належить також антологія перекладів «Світовий сонет» (1983), сонетів Шекспіра, антології польської, хорватської поезії та багато інших творів.

Особливу сторінку творчості Павличка складають його поетичні твори для дітей. Збірка «Плесо», «Де найкраще місце на землі», казкові поеми «Пригоди кота Мартина» та «Золоторогий олень» – цілі віхи в українській дитячій поезії.

28 вересня 2024 року виповнюється 95 років з дня народження Дмитра Павличка. З нагоди річниці від дня народження великого українського поета у відділі абонемента організовано книжкову виставку-ім’я «Майстер різьбленого стилоса».

На  експозиції представлені ключові твори Дмитра Павличка, що охоплюють різні періоди його творчості. Від інтимної лірики до патріотичних віршів – кожен рядок його поезії сповнений любові до України та її народу. Також відвідувачі мають можливість ознайомитися з його перекладацькою діяльністю, яка принесла світовій літературі безліч шедеврів, інтерпретованих через призму українського бачення. Саме тут ви зможете знайти літературознавчі статті та монографії науковців, відгуки письменників про видатного поета.

Запрошуємо вас поринути у світ поетичної думки Дмитра Павличка, зануритися в його багатогранний талант і відчути ту невичерпну силу слова, яка продовжує надихати покоління українців.

Гарного читання!

Виставка діє з 17 по 30 вересня 2024 року.

Книжкову експозицію підготувала Світлана Федорова, провідна бібліотекарка відділу абонемента.




Немає коментарів:

Дописати коментар